Parallelsessie Gynaecologische oncologie (klik voor info)
08:30 - 10:00
08:30 - 08:35: Inleiding
08:35 - 09:00: Shape Trial | Kleermaker van het parametrium; voor iedereen op maat - Cor de Kroon
Omschrijving volgt
09:00 - 09:25: Behandeling laag stadium cervix carcinoom: wat, wanneer en hoe? Iedereen zijn eigen plan - Nienke van Trommel
In de oncologie doen we onze uiterste best om aan de ene kant de kans op terugkeer van ziekte zo klein mogelijk te maken en aan de andere kant wil je met je behandeling de patiënt zo min mogelijk schaden. Voor evaluatie van je behandeling, is het belangrijk te weten hoe ver gevorderd de ziekte ten tijde van de behandeling is. Daarom “rubriceren” we patiënten in categorieën, in de oncologie volgens de FIGO stadiering. Zo kunnen we per stadium onze behandeluitkomsten monitoren. Maar wat gebeurt er als de stadiering aangepast wordt? Komen de appels en peren dan in dezelfde bak bij de Albert Heijn te liggen? En is dat erg? In deze presentatie kijken we naar de verschillen tussen de oude en nieuwe FIGO stadieringen en de verschillen in behandeling van vroeg stadium cervixcarcinoom die hierdoor ontstaan zijn in Nederland.
09:25 - 10:00: Integraal zorg akkoord: hoe loopt de eerste trance? Wat kunnen we leren en hoe staan wij erin? - Arjen Witkamp en Brigitte Slangen
Kwaliteitsverbetering van de oncologische zorg in Nederland bestaat uit meer dan het ophogen van volumenormen. Echter, wanneer beschikbaarheid van multidisciplinaire expertise, (dure) infrastructuur en/of personeel beperkend zijn, zullen complexe oncologische interventies niet in alle bestaande instellingen kunnen worden aangeboden, en biedt centralisatie een reële oplossingsrichting. Hierbij is gedifferentieerde volumegroei meer een consequentie dan een primair doel, en zal de kwaliteit van zorg leidend moeten zijn.
Het IZA is langs deze visie tot stand gekomen, maar forceert de gewenste kwaliteitsslag door te sturen op volumegroei van oncologische interventies, en op versterking van regionale samenwerking. De eerste tranche met een beperkt aantal tumortypes was een test voor alle IZA partijen. Op basis van de ervaringen van deze eerste tranche en de eerste resultaten van de impactanalyse, zullen in de komende tijd de volgende tranches worden samengesteld. De professionals hebben een grote verantwoordelijkheid om de regie in dit proces te behouden. Dit vraagt betrokkenheid, inzet en overtuigingskracht van de wetenschappelijke verenigingen, maar ook bereidheid van de individuele professional om open te staan voor – soms ingrijpende - veranderingen.
10:00: Afronding
Sprekers
Nienke van Trommel is gynaecoloog-oncoloog in het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam. Als aandachtsgebied heeft ze de behandeling en follow-up van baarmoederhalskanker en trofoblastziekten waarbij ze zich steeds afvraagt: “is less more?”
Dr. Arjen Witkamp is chirurg-oncoloog, sinds 2007 werkzaam in het UMC Utrecht en vanaf 2022 ook deels in het Antoni van leeuwenhoekhuis/NKI. Van 2018 tot en met 2023 was hij voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Chirurgische Oncologie en maakte hij deel uit van het bestuur van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde. Sinds 2018 is hij tevens lid van het bestuur van het Platform Oncologie SONCOS van de FMS en als zodanig direct betrokken bij de onderhandelingen over het Integraal Zorg Akkoord en de uitwerking van de Concentratie en Spreiding paragraaf aan de verschillende tumor tafels in de eerste tranche.
Dr. Cor de Kroon is een in Groningen geboren Fries die, tussen het zeilen door, in Groningen geneeskunde studeerde. Na zijn afstuderen trok hij de wijde wereld in en landde in Leiden. Daar promoveerde hij in 2006 op diagnostiek in de gynaecologie en ronde hij in 2008 zijn opleiding tot gynaecoloog af.
Sinds 2010 is Cor de Kroon gynaecoloog-oncoloog. Tijdens zijn fellowship werkte hij onder andere in Australië (Royal Women’s Hospital, Melbourne) en de Verenigde Staten (Mayo Clinics, Scottsdale). Sindsdien werkt hij als staflid gynaecologische oncologie in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).
De Kroon is voorzitter van de Commissie Richtlijnen Gynaecologische Oncologie.